strona główna - Bigos podhalański

Bigos podhalański

wstecz

 

SKŁADNIKI

• 2 kg kapusty
• 0,5 kg świeżego boczku
• 0,5 kg karkówki lub łopatki
• 0,5 kg kiełbasy śląskiej
• 20 dkg kiełbasy jałowcowej
• 30 dkg grzybów suszonych
• 4 śliwki suszone bez pestek
• ziele angielskie
• liście laurowe
• pieprz, sól
• 2 cebule
• 1 słoiczek koncentratu pomidorowego

 

WYKONANIE

Kapustę zalać wodą, dodać ziele angielskie, liście laurowe. Mięso podsmażyć na tłuszczu, pokroić w kostkę, dodać do kapusty.
Kiełbasę i boczek pokroić w kostkę podsmażyć razem z cebulką na tłuszczu, dodać do kapusty.
Dodać pieczarki pokrojone lub grzybki suszone wcześniej namoczone i obgotowane w wodzie, w której się moczyły, oraz śliwki.
Gotować bigos na wolnym ogniu, pod koniec gotowania dodać koncentrat pomidorowy, dobrze wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem.

                                                                                                                                                                                           Smacznego!

wstecz